Nieuwe toegangsruimte in de Blue Tower te Brussel

De nieuwe gevel van de inkomhal van de Blue Tower te Brussel bestaat uit een structureel net van zichtbaar wit gepolijst prefabbeton. Deze indrukwekkende realisatie bezorgt het gebouw een uitzonderlijk uitzicht.

De cilindervormige structuur doet dienst als ondersteuning voor een gebogen glazen gevel en vormt een grote opening ter hoogte van de toegang tot de toren. Ze rust op vijf steunpunten op de bestaande kelderstructuur onder de esplanade. In totaal werden voor dit project 29 X-vormige prefabelementen ontworpen.

Door de complexe vorm van die elementen moest men gebruikmaken van digitaal bewerkte XPS-bekistingen. De uittekening van de elementen werd zo ontworpen, dat de bekistingen voor meerdere types elementen kunnen worden hergebruikt.
Om de esthetische homogeniteit van de structuur te verzekeren werd heel wat aandacht besteed aan de aansluitingsdetails. De elementen werden zo ontworpen dat geen enkele injectiekoker of toebehoren zichtbaar zijn.

Ook bij de montage van de structuur moest men heel nauwkeurig te werk gaan om te vermijden dat elementen versprongen ten opzichte van elkaar. Dit zou immers een nadelige invloed hebben gehad op het algemene uitzicht van de structuur (de afwijkingen ten opzichte van de theoretische posities kunnen tijdens de montage immers steeds groter worden) en zou de compatibiliteit met de glasstructuur hebben bemoeilijkt.

Het uiteindelijke uitzicht van de structuur vormt het resultaat van een nauwe en doeltreffende samenwerking tussen alle betrokken partijen (studiebureau, architect, prefabrikant en aannemer).

Een realisatie van het bureau LD2 Architecture in samenwerking met het studiebureau Greich, aannemer Wocon en Loveld, de fabrikant van de prefabelementen.

Aannemer : Wocon - Architect : L2D2 Architecture - Opdrachtgever : Befimmo - Studiebureau : Bureau d'├ętudes Greisch - Prefabrikant : Loveld

Brussel, 2016

Fabrikanten

Loveld NV

  • Brug-Zuid 12
  • 9880 AALTER
  • 09 374 65 48
  • E-mail