Wandeloase in architectonisch beton voor de Antwerpse Zoo

In de Zoo van Antwerpen staat de tijd nooit stil. Aan ideeën voor nieuwe omheinde dierenverblijven of nieuwe concepten om beter te anticiperen op de noden van de hedendaagse bezoeker, ontbreekt het haar alvast niet. De Zoo opende onlangs een indrukwekkend nieuw Welkomstplein.

Voor de wandelbrug en het pad boven een restaurant, kozen de ontwerpers van 8Office en de landschapsarchitecten van Fondu Landscape Architects voor wit en gebroken wit architectonisch beton.

Zowel de platen van het wandelpad als de randen van de luifel en de oppervlakken rond de waterpartijen, zijn in gebroken wit. Die kleur zorgt voor een mooie continuïteit met de andere historische paden van het park. Ze werd verkregen door aan beton uit wit cement, beige granulaten toe te voegen.

Het architectonisch beton werd geleverd door Decomo. Voor dit bedrijf was het project om meer dan één reden een gigantische uitdaging. Projectverantwoordelijke Bruno Louage legt uit: "Vooral de organische vormen maakten het project heel complex. De opmaak van de plannen was geen sinecure. Fondu Landscape Architects zorgde voor een ontwerp van formaat. Wij hebben alles gehermodelleerd in 3D. De technische opvolging werd toevertrouwd aan 8Office Architects. Niet alleen de vormen zelf waren complex, vanwege de vijvers moesten we ook een perfecte waterdichtheid garanderen. Dat vroeg heel nauwkeurig, perfect gecontroleerd maatwerk voor de elementen. Voor de 250 elementen werden 200 individuele plannen getekend. Om maar te zeggen dat ze bijna allemaal verschillend waren. De hele skywalk vroeg ook heel veel verschillende mallen. "

De bekisting bestond uit een basis in polystyreen, aangevuld met staal en hout. Het polystyreen werd volledig op maat gefreesd. Daarna werd er een coating op gelegd om de elementen mooi glad te maken. Bruno Louage: "Op alle fronten lag de lat heel hoog, maar we kunnen zeggen dat we alles tot een goed einde hebben gebracht. "

Opdrachtgever : KMDA asbl - Projectuitvoering: 8Office Architects - Aannemer : Democo - Elementen in architectonisch beton : Decomo

2017, Antwerpen