AZ Sint-Maarten Ziekenhuis Mechelen. Solide en fragiel ontwerp in prefab beton

De ziekenhuiszorg in Mechelen is vandaag verspreid over drie sites. Met de bedoeling één en ander te optimaliseren, willen vzw Emmaus en AZ Sint-Maarten alles centraliseren in één ziekenhuis. In 2007 schreven de eigenaars een wedstrijd uit. Het volledig nieuwe ziekenhuis, gelegen op een site ingesloten tussen twee belangrijke invalswegen naar Mechelen, is momenteel in opbouw. Omwille van diverse redenen kozen de bouwpartners voor betonelementen. De realisatie is zowel naar ontwerp als naar esthetische afwerking een referentieproject in de Belgische ziekenhuiswereld.

Het plan is opgebouwd rond een centrale, horizontale circulatie, die gebruiksmatig aansluit op de acht stijve kernen. Die horizontale en verticale assen vormen samen de bouwkundige en logistieke ruggengraat van het gebouw. Samen bevat deze ‘ruggegraat’ alle verticale circulatie en de horizontale hoofdcirculatie en verbindt en koppelt hij alle diensten. Horizontaal sluiten daar ‘publieke straten’ op aan, die uitzicht geven op de patio’s, daktuinen en terrassen. Architecturaal wordt de beglaasde kern dan ook apart behandeld, met een eigen oriënterend karakter, als een golvend parcours met rustpunten.

In minder dan drie jaar tijd de ruwbouw realiseren van een project met een vloeroppervlakte van 114.000 m² is een huzarenstukje van aannemer MBG.

Om deze strikte planning te halen, beslist de aannemer over te gaan tot maximale prefabricatie in beton van het gebouw.

In nauw overleg met architect VK Architects & Engineers en het studiebureau SWECO werken de prefab partners, Megaton voor de grijze structuurelementen en Loveld voor de witte structuur- en gevelelementen, de volledige bouwstructuur uit. Buiten de funderingen en de stijve kernen, wordt het ziekenhuis volledig geprefabriceerd. Omwille van de complexe organisatie van het ziekenhuis, het respect van de afmetingen van de verschillende ruimten en kamers, sluit de prefab in het hoofdgebouw strikt aan bij het initiële ontwerp.

Lees het volledige artikel in de editie maart 2017 van BETON.

Aannemer : MBG - ARCHITECT VK ARCHITECT & ENGINEERING: Building Information Modeling (BIM), gevels Engineering, Programmatie / Programmation, Architectuur,
Landschapsarchitectuur, Interieurarchitectuur, Fire Safety Engineering, Acoustical Engineering - Opdrachtgever : Emmaüs vzw - Prefab elementen : Loveld - Megaton - Bureau d'études : SWECO

2017, Mechelen

Fabrikanten

Loveld nv

  • Brug-Zuid 12
  • 9880 Aalter
  • 09 374 65 48
  • E-mail

Megaton/Structo Prefab Systems

  • Industriezone 2 - Nederwijk-Oost 279
  • 9400 Ninove
  • 054 33 45 11
  • E-mail