De bijzondere elementen in de havendammen van Oostende

De nieuwe havendammen van Oostende worden afgebakend door 550 heel specifiek elementen van prefab beton. Ten eerste bevatten ze geen wapening, omwille van het risico op corrosie. Deze elementen wegen 11 ton en zijn 1,85 m hoog!

Bij de afwezigheid van wapening is het optreden van krimpscheuren reëel. Aan dat probleem werd tegemoet gekomen door een heel traagwerkend cement, CEM IIIB LA SR, met lage hydratatiewarmte. Toch loopt de temperatuur bij binding nog op tot 60°C, in plaats van de gebruikelijke 90°C. De productie gebeurde bij een buitentemperatuur van 0°C. Om het risico op scheuren uit te sluiten werd ieder blok apart omkapseld in een soort individuele, tijdelijke droogkamer

De elementen werden na 16 uur ontkist om uit te wassen. Op dat moment haalden ze een druksterkte van 5 à 6 Mpa.  Met een hoogte van 1,85 meter en een gewicht van 11 ton was het manipuleren van de kroonbalken geen sinecure. Er mochten geen hefhaken worden gebruikt De elementen werden daarom ontkist op een speciaal ontwikkeld, met rubber bekleed platform. Na het uitwassen gingen ze voor de tweede keer de droogkamer in.
Werken uitgevoerd tussen september 2013 en juni 2014. 

Opdrachtgever Vlaamse Overheid, Afdeling Maritieme Toegang (Oostende) – Controlewerken Vlaamse Overheid, Afdeling Expertise Beton & Staal  – Aannemer Herbosch-Kiere (Kallo)

2014 - Oostende

Fabrikanten

Lithobeton nv

  • Kanaalstraat 18
  • 8470 Gistel
  • 059 27 60 60
  • E-mail