Driedimensionale ‘tulpen’ voor Libramont Exhibition & Congress

Het dak Libramont Exhibition & Congress is een unieke samensmelting van materialen. De dakdekking rust op houten bogen. De houten bogen rusten zelf op driedimensionale landhoofden in geprefabriceerd beton, zogenaamde “tulpen”. Elk landhoofd duwt 250 ton horizontaal en zet die massa om naar een grote plaat die als ligger dient. Die plaat verplaatst de krachten naar gordijngevels op de benedenverdieping. Door die constructie werd een dakgebinte overbodig.

De productie van de 'tulpen' gebeurde via een metalen bekisting die open was aan één kant. Langs daar werd het zelfverdichtende beton gegoten. Gezien de kracht en belasting in drie richtingen is de wapening voldoende compact en complex. Maar ondanks de verschillen in belasting die door de verschillende landhoofden worden gedragen, is de wapening hetzelfde in elk landhoofd. Elk dragend element ondersteunt dus 100 ton. De bogen, en dus de landhoofden van de randtraveeën, zijn meer belast aangezien er zich een windbalk op de twee traveeën aan elke kant van de hal bevindt. Die windbalken oefenen een veel hogere drukkracht uit dan in de traveeën aan de binnenkant van de hal.

Opdrachtgever: Société Royale du Cheval de trait Ardennais - Architect: Synergy International (Sébastien Cruydt) – Producent: Ronveaux

2012, Libramont

Fabrikanten

Ronveaux sa

  • Chemin de Rebonmoulin 16
  • 5590 Ciney
  • 083 21 29 01
  • E-mail