Een ufo voor de bovenste verdiepingen van de Financiëntoren in Luik

De Financiëntoren in Luik is een heuse krachttoer in prefabbeton. Het voorste gedeelte van het gebouw vereiste de productie van bijzondere elementen.

Voor het ontwerp van die verdiepingen zou men structureel geneigd zijn om een kolom in het midden te plaatsen en op die manier de lasten te verdelen, maar dat was hier niet het geval.

De architect besliste om de kolom op de hoek niet te laten doorlopen over de bovenste verdiepingen. Op die manier kunnen de gebruikers van de kantoren van een onbelemmerd zicht genieten. Dat vroeg dus om een aanpassing. Het was ook niet mogelijk om dit uit te voeren in ter plaatse gestort beton, omdat de bovenste verdiepingen veel te hoog waren.

De fabrikant ontwikkelde dus 8 verschillende stukken voor de verschillende verdiepingen. In plaats van een ‘normale’ balk ontstond een driehoekige constructie die telkens op de geïntegreerde kopstukken van twee kolommen werd gelegd.

Dit was een complex stuk: omdat het plaats moest bieden aan de technieken, moesten er holle ruimtes worden voorzien. De buitengewone constructie kreeg een eigen naam in de loop van de werken: de ufo.

Aannemer:  Association Galère-Interbuild - Architecten: M. & J-M. Jaspers – J. Eyers & Partners/ Architectuurbureau Greisch - Opdrachtgever : Fedimmo - Stabiliteit: Bureau Greisch

2014, Luik

Fabrikanten

Ronveaux sa

  • Chemin de Rebonmoulin 16
  • 5590 Ciney
  • 083 21 29 01
  • E-mail