Milieuvriendelijke woning van breedplaten en premuren

De woning van architect Jurgen Baetens is minimalistisch, semi-industrieel en strak. Hij gebruikte voor de basisstructuur enkel industriële materialen: breedplaten en premuren.
 

Intelligente ruïne

Het ontwerpidee is eenvoudig: onder een ‘afdak’ bevindt zich één grote, open ruimte van bijna 180 m². De indeling van de ruimte gebeurt via kastenwanden. Je kan het gebouw vergelijken met een intelligente ruïne. De basisstructuur trotseert gemakkelijk de tijd, aankleding en indeling zijn flexibel en aanpasbaar.

Gezellig

De woning is helemaal opgetrokken uit glas en premuren. Die laatste blijven binnenin de woning ook zichtbaar op sommige plaatsen. Dat is net zo voor de onderkant van de breedplaten. Zo ontstaat de semi-industriële en strakke look. Toch gaat er warmte en gezelligheid uit van dit huis.

Water

Aan de Oostgevel – een lange wand - bevindt zich de slaapkamer, die uitgeeft op het buitenzwembad. Hetzelfde ‘blikverlengende’ principe werd hier toegepast. Zo loopt de oostgevel door tot achter het zwembad. De architect liet ook de wanden van het zwembad in premuren uitvoeren. De grijze betonwanden en -vloer geven aan het water een mooie natuurlijke blauwgroene schijn.

Isolatie

Aan de achterkant van het perceel ligt de spoorweglijn Leuven–Hasselt. De keuze om de gevel volledig in premuren uit te voeren, was dan ook snel gemaakt. De geluidswerende eigenschappen van de zware prefab betonnen wand- en vloerelementen komen hier goed van pas.

Fabrikanten

Prefaco nv

  • Zwaluwstraat 21
  • 3530 Houthalen
  • 089 84 84 84
  • E-mail