Nieuwe hoofdzetel BNP Paribas Fortis krijgt uniek exoskelet
De bouw van de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis aan de Brusselse Warandeberg is in volle gang. Het ambitieuze ontwerp geeft de historische omgeving nu al een nieuwe aanblik. Dat heeft te maken met het opvallende exoskelet in wit architectonisch beton, dat de hoofdzetel mee zijn prestigieuze aanblik verleent.
Even situeren: Voor de nieuwe hoofdzetel van de bank BNP Paribas Fortis werd in 2013 een architectuurwedstrijd uitgeschreven. Die werd gewonnen door de tijdelijke vereniging van de Oostenrijkse architectengroep Baumschlager Eberle en het belgische Styfhals & Partners. Voor de uitvoering werd de tijdelijke vereniging versterkt met het bureau Jaspers-Eyers Architects. De landmark in wording vervangt een verouderd kantoorgebouw uit de jaren 70, dat na grondige studie beslist werd om af te breken.
De kolommen zelf zijn het duurzame werk van de firma Loveld uit Aalter. Vincent Termote, commercieel verantwoordelijke bij Loveld, legt uit hoe elke fase van ontwerp en productie met de allergrootste zorg voor duurzaamheid en esthetiek werd opgevolgd. “We zochten naar verscheidene types granulaten die de kolommen een specifiek uitzicht zouden geven. Zowel esthetisch als naar bruikbaarheid kwam het hier gebruikte ‘fuchsite’ als het meest geschikte materiaal naar voor” vertelt Vincent Termote. “Fuchsite is een mineraal gesteente met een aparte chemische samenstelling, wat voor de opvallende appel- tot smaragdgroene kleur zorgt,” vervolgt Termote. “De partikels voor deze specifieke kolommen werden ontgonnen in Kautokeino, in het noorden van Noorwegen. De fuchsite werd ter plaatse vermalen tot verscheidene formaten, variërend tussen 3 en 12 mm. Alles werd per schip naar België getransporteerd, om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.”
De speciale groene steen werd vervolgens verwerkt in de 1.265 kolomsegmenten en balken, die samen 300 kolommen vormen. “Een deel van dit skelet bestaat uit dragende structuurelementen, een ander wordt gevormd door decoratieve pijlers. Doordat een deel dragend is, kan aan de binnenkant van het gebouw het aantal kolommen beperkt worden,” legt Termote uit. “Elk element werd, zoals dat altijd gaat met architectonisch beton, met de grootste zorg geproduceerd. De elementen worden in een metalen mal met een speciaal ontworpen kunststof binnenbekleding gegoten. Daardoor kon elke kolom in glad wit beton over zijn volledige hoogte zonder ook maar één bekistingsnaad uitgevoerd worden.”
Raadpleeg het volledige artikel dat in het juni 2020-nummer van BETON magazine is gepubliceerd.
Meer info over dit project: https://www.montagneduparc-warandeberg.be/fr/home
Opdrachtgever: BNP Paribas Fortis sa - Studiebureau: THV MdP be Baumschlager Eberle Styfhals & Partners Jaspers-Eyers Archtects - Aannemer: SM Eiffage Benelux & Eiffage Construction - Elementen in architectonisch beton: Loveld nv - Andere prefab elementen : [Voorgespannen balken - Holle Vloerelementen - Ergon nv] - [ Breedplaten en premuren - Balken in gewapend beton - Trappen - Prefaco nv]
2020 - Brussel