Ontdek de winnaars van de FEBE Elements Awards 2016

De Federatie van de Betonindustrie (FEBE) bekroonde op 29 november de meest prestigieuze projecten in prefab beton van het voorbije jaar. Tijdens de ceremonie in het iconische AP-Hogeschool gebouw te Antwerpen, werden ook de laureaten van de tweejaarlijkse studentenwedstrijd “Haal meer uit Beton” bekend gemaakt.

In aanwezigheid van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck werden de Awards uitgereikt aan de winnaars in de categorieën ‘Precast in Buildings’, ‘Precast in Infrastructure’, ‘Small Scale Precast’ en ‘Outstanding Precast’.
De Award ‘Precast in Buildings’ werd toegekend aan het gebouw Foodmet. Foodmet is het pilootproject van het masterplan voor de herontwikkeling van de Slachthuizensite te Anderlecht. Het gebouw omvat handelsruimte, een restaurant, een stadsboerderij, parking en logistieke ruimte, een deel van de bestaande groenten- en fruitmarkt, de beenhouwerijen... Het zijn de door Cobatim nv geproduceerde prefab betonpanelen met grote ornamentele uitsnedes die het gebouw zijn identiteit verlenen. De economische optimalisatie leidt tot ware poëzie.

In de categorie ‘Precast in Infrastructure’ werd de toegangsbrug tot het «Centre Hospitalier Chrétien» in Luik bekroond. De brug, ontworpen door bureau Greisch, is een brug met geprefabriceerde voorgespannen liggers gefabriceerd door Ergon nv. Ze bestaat uit twee overspanningen van 33 meter, beide bestaande uit 18 liggers die samen een dek met een breedte van 11 meter vormen. De liggers met een variabel traagheidsmoment werden voorgespannen in de fabriek om het eigen gewicht te compenseren. Op de werf werd er langse en dwarse naspanning gerealiseerd om weerstand te bieden aan de verkeerslasten. De liggers werden zo ontworpen dat het aantal handelingen op de werf bepekt bleef en het verkeer nauwelijks verstoord werd.

De Award ‘Small Scale Precast’ ging naar het ‘Wilrijkse plein’. De wandel- en looppaden, waaronder ook deze voor de hoofdingang van het nieuwe complex, werden ingekleed met water passerende parkstenen van het type Aquaflow, geproduceerd door Stradus Infra nv. Het betreft een combinatie van twee modellen met een vijfhoekige vorm.

De studentenresidentie REGA van de KU Leuven tenslotte sleepte de Award ‘Outstanding Precast’ in de wacht. Naast een lage energierekening en moderne kamers kunnen de bewoners voortaan ook genieten van een ruime binnentuin met uitzicht op de opengelegde Vunt. Met behulp van de door Stradus Infra nv op maat gemaakte prefab betonblokken met diverse afmetingen werd een terras in verschillende niveaus gecreëerd.

Meer info op www.febeawards.be

Fabrikanten

Ergon nv

  • Marnixdreef 5
  • 2500 Lier
  • 03 490 04 11
  • E-mail

Stradus

  • Dellestraat 41
  • 3550 Heusden-Zolder
  • 013 53 05 00
  • E-mail