State-of-the-art trainingscomplex met prefab beton voor Club Brugge

Op de Molenhoeksite in Westkapelle prijkt een van de meest moderne sportieve oefencomplexen van heel Europa. Het state-of-the-art ‘Belfius Basecamp’ van Club Brugge is opgetrokken uit beton, hout, staal en glas. Eerlijke, authentieke materialen als reflectie van het imago van de voetbalclub: een familieclub met een no-nonsense aanpak die hard (samen)werken hoog in het vaandel draagt. Het indrukwekkende complex werd op negen maanden tijd volledig rechtgezet en afgewerkt. De basisstructuur in prefab beton is grotendeels zichtbaar gebleven in het harmonieuze geheel.

Multifunctioneel georganiseerd complex

Wedstrijden, trainingen, stages, commerciële activiteiten … tot midden 2019 vonden al de activiteiten van Club Brugge plaats in verouderde gebouwen, verspreid over de Olympiasite en het Jan Breydelstadion in Brugge. De Club wenste een nieuw trainings- en opleidings­centrum, afgezonderd van het stadion, waar de spelers en staf zich ongestoord op hun activiteiten kunnen toespitsen. In dit nieuwe complex werkt sinds 2019 het team én het volledige ‘team rond het team’ samen: de A-kern, de beloften, de staf, de communicatie­dienst en de administratie.

Prefab betonstructuur ingevuld met betonstenen

De volledige ruwbouw van het gebouw en van de overdekte tribune bestaat uit prefab betonelementen, geprefabriceerd in de productieateliers van Valcke Prefab Beton. Dankzij de productie in de fabriek waren de elementen niet onderhevig aan weersinvloeden op de werf. Dat komt de uitvoeringskwaliteit en esthetiek ten goede. Door met een BIM-model in een Tekla-tekenpakket te werken, kon het voorbereidende traject optimaal gevisualiseerd worden met de nodige aandacht voor de technieken. 
Nog voor de definitieve aannemers van de technieken gekend waren, werden de nodige ui­t­sparingen gemaakt in de prefab structuur.

Er werden maar liefst 370 betonnen sandwichpanelen voor de gevel geprefabriceerd, 94 kolommen van 11 m, 175 verdiepings- en dakbalken en drie lift- en trapkokers. De trapkokers zijn 4,7 m breed, de maximale breedte van prefab betonelementen die hier mogelijk waren. De productie nam drie maanden in beslag. Eveneens op drie maanden tijd werden de prefab betonstructuur, de welfsels, de trappen en de gevelpanelen met de grootste zorg ter plaatse gemonteerd. Ruwbouw en afwerking vielen grotendeels samen, aangezien de betonnen basis­structuur zo min mogelijk werd weggestopt achter valse plafonds, gipsplaten of schilderwerk. Jim Deryckere, sales ingenieur van Valcke Prefab Beton, volgde het project op van A tot Z. Hij was bijzonder tevreden over het verloop. “Prefab beton werd van meet af aan in het ontwerp opgenomen, dus we werkten al van bij de start in overleg met Goedefroo. Het hele projectverloop door waren de architecten to the point en zetten ze de puntjes op de i.”

Raadpleeg hier de volledige artikel uit BETON 255 van maart 2022

Belfius Basecamp 2019, Westkapelle
Opdrachtgever: Club Brugge nv
Ontwerp: goedefroo + goedefroo architecten bvba
Aannemer: Alheembouw nv
Studiebureau: Studiebureau Engitop bv – BM engineering nv
Bebouwde oppervlakte: 4.795 m²

Fabrikanten

Valcke Prefab Beton nv

  • Rodenbachstraat 72
  • 8908 Vlamertinge
  • 057 20 25 01
  • E-mail