Creatief

Gepolijst, geboend, geverfd, getint, gekorreld of zelfs gegolfd: prefab beton kan het uitzicht aannemen van steen, marmer, hout, stof, leer… Het leent zich tot massa's vormen en kleuren, en past in elke stijl. Prefab beton is geschikt om vorm te geven aan elk project, van het meest klassieke tot het meest gedurfde.

Veelkleurig

Bij prefab beton kunnen verschillende toeslag- en vulstoffen worden bijgemengd, onder andere afhankelijk van de gewenste kleur. Ontwerpers krijgen hierdoor ruime mogelijkheden om subtiele of contrasterende kleuren en motieven te realiseren.

Dramatisch

Door middel van een speciaal procédé, de zogenaamde fotogravure, kunnen elementen van prefab beton omgetoverd worden tot reusachtige fotoalbums. Een puntenmatrix van de gewenste foto of afbeelding wordt op het oppervlak van het element efficiënt gereproduceerd zodat het mettertijd niet kan verbleken of afgewassen raken. Deze techniek wordt vaak gehanteerd voor dramatische effecten.

Speciale effecten

Bij het gieten van prefab beton in de fabriek kan men in de vorm verschillende lagen gekleurde toeslagmateriaal aanbrengen. Wanneer men het bewuste oppervlak achtereenvolgens onder verschillende hoeken toont, komen de kleuren werkelijk tot leven. Daardoor kan op een relatief kleine oppervlakte een spectrum van effecten ontstaan.

Glinsterend

Net zoals bij natuursteen kan men op prefab beton door te polijsten een gladde of zelfs reflecterende afwerkingslaag verkrijgen. Bijmenging van aantrekkelijke toeslagstoffen of mica in de betonmix kan het prefab beton zelfs aan het fonkelen brengen, wat alweer iets extra toevoegt aan de afwerking van het kwaliteitsbeton.

Mysterieus

Door thermochromatische kleurstoffen in prefab beton in te bouwen, zal de kleur van het beton veranderen in functie van de temperatuur. Een leuke gadget dat evenwel ook ernstige toepassingsmogelijkheden biedt. Zo kan men via de kleur afleiden of het beton niet te koud of te heet is om aan te raken.

Imitatie?

Prefab beton biedt door zijn ‘vormbaarheid’ nog een ander pluspunt: het is een uitstekend materiaal voor imitatie. Of het nu gaat om het kopiëren van klassieke details, zoals sluitstenen en kapitelen, dan wel om het nabootsen van materiaaloppervlakken zoals dat van verweerde steen... het kan allemaal.

Blijft zweven

Prefab betonproducten zijn niet zwaar en log. Prefab balkons en bruggen bijvoorbeeld, kunnen zonder onderstutting behoorlijke afstanden overspannen en zijn dus vrijdragend. En elegant.

Dun…

Door het gebruik van staalvezelwapening in de prefab betonmix kan men uiterst slanke elementen verkrijgen. Dat betekent dat prefab beton in aanmerking komt voor structureel gewaagde projecten.

creatief prefab beton