Polyvalent

Kijk om u heen, en ontdek prefab beton in al zijn facetten. Maar naast al wat zichtbaar en tastbaar is, kennen prefab betonproducten ook tal van ‘verborgen’ of onverwachte toepassingen.

In en rond het huis

Prefab beton trappen zijn snel geplaatst. Muren opgetrokken in betonblokken bevorderen het warmtecomfort in huis. En een koele kelder in prefab beton wordt in één stuk geleverd. Voor tuin- en terrastegels wordt het moeilijk kiezen uit het uitgebreide aanbod van de prefab betonsector.

Op straat en eronder

Hele straten en pleinen worden aangelegd in prefab beton. Het gevarieerde kleuren- en vormenpallet van de straatstenen zorgt niet alleen voor esthetiek en comfort, maar ook voor een overzichtelijke functionele en verkeersveilige leefomgeving. Prefab beton is ook waar we het niet zien. In België liggen meer dan 50.000 km betonleidingen onder de grond

Beheerst geluid

Omdat met prefab beton alle vormen, afmetingen en texturen kunnen gerealiseerd worden, kan men het gebruiken om geluid te doen afbuigen of te absorberen. Zodoende biedt prefab beton een uitstekende akoestische omgeving voor muziek, maar kan het ook dienst doen als doeltreffende geluidsbarrière aan drukke verkeerswegen

Thermisch efficiënt

De flexibiliteit van prefab beton komt duidelijk tot uiting in de toepassing als geleider voor verwarming of koeling, ongeacht of die met lucht of met vloeistoffen werkt. Men kan gebruik maken van de holle kernen in prefab vloeren, of buizen kunnen in de vloerplaten worden gegoten. Het betonoppervlak heeft een zeer efficiënte stralingscapaciteit, ruimtes kunnen optimaal benut worden zonder hinderlijke radiatoren, en het verwarmings- of koelingsysteem zit veilig beschermd.

Plug and play

In prefab beton kunnen allerlei faciliteiten en voorzieningen worden geïntegreerd: communicatie, sanitair en zelfs vensters! Bepaalde faciliteiten kunnen rechtstreeks in een prefab element ingegoten worden en in betonplaten kunnen kant-en-klare aansluitpunten worden geïntegreerd voor verwarmings- of verlichtingsapparatuur.

Houdt het water vast

Prefab beton is een uitstekend materiaal voor recipiënten allerhande, of het nu gaat om grote spaarbekkens, dan wel om de opvang van regenwater in woningen, of over het bewaren van wijn. Het is bewezen dat het daarvoor de nodige sterkte en elasticiteit bezit, net zoals voor andere toepassingen zoals waterzuiveringsinstallaties.

Houdt het water af

In andere omstandigheden moeten we water kunnen afhouden. Prefab beton is inzetbaar voor keermuren, rivier- en zeedijken die moeten behoeden voor overstroming bij hoogtij en storm. In de woningbouw wordt prefab beton eveneens gebruikt voor kelderverdiepingen waar robuustheid en waterdichtheid een vereiste zijn.

Dempt trillingen

Constructies zoals sportstadia en concertzalen zijn bijzonder sterk onderworpen aan trillingen veroorzaakt door geluid en door bewegingen van het publiek. Die kunnen hinderlijk zijn tijdens een sport- of muziekevenement. Dankzij zijn massa kan prefab beton deze trillingen dempen. Toepassingen zijn te vinden in sporttribunes en auditoria.

Bestand tegen agressie door chemicaliën

Voor standplaatsen, verkeersterreinen en andere verharde zones is prefab beton een ideale keuze wegens hun brandstof- en oliebestendigheid. Het is bovendien gemakkelijk vervangbaar en overal beschikbaar.

Absorbeert schokken

Prefab beton is bestand tegen zware schokken, zelfs tegen inslagen van vliegtuigen. A fortiori is het materiaal dus ook geschikt voor dagelijkse toepassingen zoals verkeersgeleiders: prefab elementen kunnen schokken van een rammend voertuig absorberen, en het zo afremmen.

Hulp voor visueel mindervaliden

Getextureerde geprofileerde tegels bij oversteekplaatsen voor voetgangers zijn vandaag overal te zien in het straatbeeld. Dankzij ‘voeltegels’ kunnen visueel mindervaliden hoogteverschillen onderscheiden en mogelijke gevaren van voorbijrijdend verkeer of andere risico’s inschatten. De textureringstechniek kan eveneens worden toegepast om de glijweerstand van het oppervlak van prefab elementen te verhogen. Dat kan bijzonder nuttig zijn op druk gebruikte bestrate zones, trappen en hellingen, om slip- en valpartijen – bijvoorbeeld door ijsplekken – te vermijden.

Vermindert het overstromingsgevaar

In duurzame stedelijke afvoersystemen wordt gebruik gemaakt van waterdoorlaatbare prefab beton straatstenen, buizen en zinkputten. Doordat zij het water op een meer natuurlijke wijze doorlaten, dragen zij ertoe bij dat niet alle hemelwater onmiddellijk van de wegen en paden afstroomt. Vloed- en keermuren van prefab beton beschermen anderzijds rivieroevers.