Veilig

Prefab beton beschermt tegen explosies en het is bestand tegen zware schokken, zelfs tegen inslagen van vliegtuigen. Maar bij ‘veiligheid’ hoeven we niet meteen aan de meest extreme situaties denken.

Hoge veiligheidsmarges

De sterkte en elasticiteit van kunstwerken van prefab beton zorgt ervoor dat extra veiligheid altijd ingebouwd is, vaak meer dan wat de ontwerpvoorschriften bepalen. Dat voordeel kan levensreddend zijn.

Beschermt tegen brand

Prefab beton is brandvast. Het houdt de verspreiding van vuur tussen kamers of panden tegen, vat zelf geen vuur, brandt niet en er kunnen geen gesmolten deeltjes van afdruipen. Bij proeven is gebleken dat beton een zeer goed brandgedrag toont en dat – na een brand – kleine herstellingen meestal volstaan om het materiaal in zijn originele toestand te herstellen.

Kan gevaar signaleren

Om te onderzoeken hoe een kunstwerk zich in de tijd gedraagt, kunnen microchips in prefab beton worden ingebed. Daarmee kunnen gegevens over bewegingen of spanningen worden geregistreerd. Een ingenieur kan de data op de chip eenvoudig ‘uitlezen’ door een leestoestel voor het oppervlak van het element te houden.

Bij erg gevoelige toepassingen kan men diezelfde microchips een signaal laten uitzenden wanneer een structuur buitensporig beweegt of een extreme schok ondergaat. Dat is vooral nuttig bij bruggen en hoge gebouwen.

Beveiligt arbeiders

Prefab structuren en vooral vloeren en trappen kunnen onmiddellijk dienst doen als veilig en ruim uitvalsplatform voor de verdere werfactiviteiten. Dit solide uitvalsplatform kort de bouwtijd in en geeft de werfleider de zekerheid dat zijn collega’s veilig hun werk kunnen doen. Langs verkeerswegen schermen prefab betonnen stootbanden de arbeiders veilig af van het snelle verkeer en vangen ook de schok op wanneer ze worden geramd door wagens die van de weg afgeraken.

Veilig binnen… en buiten

Door zijn structurele sterkte en zijn hoge dichtheid is prefab beton een ideale keuze voor schuil- en noodruimtes in huizen. Of het nu om huizen, industriële of commerciële gebouwen of om gevangenissen gaat, prefab beton biedt daarnaast ook beveiliging tegen inbraak en tegen uitbraak en is uiterst schokvast.