Betonnen vloerplaten voor het Brusselse Rogierplein

Het Rogierplein is een belangrijk verkeersknooppunt in Brussel. Voor de voetgangersstrook koos architectenbureau Xaveer De Geyter Architects voor betonnen vloerplaten van twee meter bij twee meter. De voetgangersstrook is 360 meter lang en 22 meter breed. “De keuze voor tegels van groot formaat lag dan ook voor de hand”, aldus Karel Bruyland, architect bij Xaveer De Geyter Architects.

De schaal van de vloertegels geeft het geheel een uniform en weids uitzicht. Van dichtbij zie je een gestippeld patroon. Het lijkt wel een uitvergrote versie van een klassieke terrazzobedekking.
De vloerplaten hebben op het eerste gezicht een oppervlak van uitgewassen beton. Nochtans liggen de granulaten (keien van 40-60) veel gelijkmatiger in het oppervlak.

Stradus Infra, de fabrikant, produceerde de vloerplaten met de grootste zorg. Om te beginnen werden ze ondersteboven vervaardigd. Eerst werd de mal ingesmeerd met een vertrager. Zodra die droog was, verdeelde men de keien met de hand gelijkmatig over de bodem van de mal. Voor een uniform uitzicht werden in elke vloerplaat evenveel keien gebruikt. Vervolgens goot men zelfverdichtend beton over de keien.

Daarop werd de wapening aangebracht. De mal werd verder aangevuld met gewoon zelfverdichtend kiezelbeton. Dat beton is grijs of wit, afhankelijk van welke zijde zichtbaar blijft na het plaatsen. Na een dag drogen kon men de vloerplaat ontkisten. De plaatsing was een heuse uitdaging. Om de zware vloerplaten te kunnen plaatsen, maakte men gebruikte van een systeem met zuignappen. Op de plaatsen waar de bussen overheen moeten, werd de onderste laag extra versterkt.

In ons magazine BETON 231 van maart 2016 leest u meer over dit project.

Aannemer: Viabuild NV (Mechelen) - Architect : Xaveer De Geyter Architects (Brussel) - Opdrachtgever- Brussels Hoofdstelijk Gewest

2010-2016 - Brussel

Fabrikanten

Stradus nv

  • Dellestraat 41
  • 3550 Heusden-Zolder
  • 013 53 05 00
  • E-mail