Detail

Een prefab beton structuur voor Ilot-C in Luxemburg

Ilot-C ligt de nieuwe wijk ‘Cloche d’Or’ in Luxemburg en bestaat uit vier ondergrondse parkeerlagen en drie commer­ciële ruimten. Daarboven prijken twee woon­­torens van 14 verdiepingen met een hoogte van elk 60 m.

Het kader waarbinnen gebouwd moest worden, vereiste prefabricatie voor de meeste structuurelementen. De parkeer­garage is opgebouwd rond drie spiraalvormige opritten, uitgevoerd in breedplaten. De gehele structuur van de parkeergarages en het winkelcentrum bestaat uit prefab beton.

Het gebruik van voorgespannen welfsels met een overspanning van 16 m werd gecombineerd met het gebruik van geprefabriceerde kolom­-
men die drie niveaus overspannen en 6,60 m hoog zijn. Het geheel werd met behulp van geprefabriceerde balken geassembleerd, waardoor de ruwbouwfase aanzienlijk werd verkort en er minder materiaal en arbeid nodig was. Dit was een echte uitdaging gezien het opgelegde tijdsschema.

De architecten zijn erin geslaagd om een vloeiende, heldere en aangename architectuur te combineren, ondanks de beperkingen van een regelmatig raster gedicteerd door de vier parkeerlagen. Dit patroon lijkt te verdwijnen op de niveaus waar de winkels zich bevinden.

Architect: Fabeck Architectes – Schemel&Wirtz Architectes Associés - Aannemer: CRC (Association CBL / Rizzani de Eccher / CIT Blaton) - Studiebureau: S.G.I. – Archest – Sitlux
Opdrachtgever: LCO1 – LCO2 sa - Prefab Elementen: Ets. E. Ronveaux sa – Ergon nv

2019, Luxemburg

Fabrikanten

Ronveaux sa

  • Chemin de Rebonmoulin 16
  • 5590 Ciney
  • 083 21 29 01
  • E-mail