Tijdschriftartikel - De nieuwe generatie sandwichpanelen voor basisschool ’t Egeltje in Mol

, in de categorie Wanden in prefab beton.
  • Tijdschriftartikel - De nieuwe generatie sandwichpanelen voor basisschool ’t Egeltje in Mol
De klassieke methode van sandwichpanelen is intussen goed ingeburgerd. Er is natuurlijk ook een voortdurende optimalisering van de producten. Zo werkt Verheyen Beton uit Arendonk al een tijd met Carboncast® technologie. De nieuwe generatie sandwichpanelen werd onder meer gebruikt in het geslaagde project Basisschool ’t Egeltje in Mol, ontworpen door Cuypers-Q.
 
Met sandwichpanelen kan men een gebouw monteren tegen een aanzienlijk hoger tempo dan traditionele woningbouw.  Dat zorgt een voor een grote besparing op een steeds groeiende kostenpost: de loonkost. Alleen al daarom is het logisch dat de markt voor sandwichpanelen nog steeds groeit.
Een klassiek sandwichpaneel is drieledig: een dragend binnenspouwblad, een isolatielaag en een buitenspouwblad of sierlaag. Het binnenspouwblad heeft doorgaans een behoorlijke dikte en werkt constructief. Deze binnenschil draagt de volledige wand. Het buitenspouwblad is louter esthetisch en ‘hangt’ aan de binnenschil. Doorheen de isolerende middenzone zitten de verankeringen die het geheel samenhouden.  Deze verankeringen zijn metalen (RVS) verbindingen die de isolatie perforeren en hierdoor koudebruggen vormen. Maar alles kan beter!
Verheyen Beton werkt bijvoorbeeld al geruime tijd met de Carboncast® technologie. De verbindingen worden vervangen door een koolstofnet (C-grid). 
De buitenschil is zelf geen last meer, maar werkt actief mee in de lastendaling. Daardoor ontstaat een wand die 100% composiet is. Dankzij de composiete werking kan het binnenblad een stuk dunner worden. Bovendien is de wand  volledig thermisch onderbroken dankzij het koolstofnet.
Elke strook koolstof (of carbon) bestaat uit duizenden vezels. Carbonvezels zijn licht, duurzaam, corroderen niet en geleiden nagenoeg geen warmte. De treksterkte is bovendien vier keer hoger dan staal.  Carbon wordt onder andere ook gebruikt in de vliegtuigindustrie en bij raceauto’s.
Door zijn nieuwe vorm wordt het sandwichpaneel veel breder toepasbaar. De wanden wegen minder per m², waardoor grotere afmetingen mogelijk worden. Dankzij de dunnere betonsectie is er meer ruimte voor isolatie. Dat is natuurlijk belangrijk in deze tijden van energiebewust bouwen. Deze technologie is dan ook houder van het internationale ‘Leed’-certificaat voor ecologisch verantwoord bouwen.
 
Project: Basisschool ’t Egeltje in Mol.
Het systeem van sandwichpanelen met carbonvezels werd onder meer toegepast voor basisschool ’t Egeltje. Voor deze basisschool ontwikkelde het Antwerpse architectenbureau Cuypers & Q een modulaire en compacte gebouwtypologie. De architecten gingen als het ware op zoek naar een actualisatie van het paviljoentype, en de mogelijkheden hierin qua standaardisatie en prefabricatie.
In Mol zijn er twee klassen op het gelijkvloerse verdieping en vijf op de verdieping. Het gehanteerde modulaire bouwsysteem laat toe om snel en economisch te bouwen. Dat prefabricatie geen saai of eentonig gebouw moet opleveren, bewijst dit ontwerp. Door een aparte vormgeving krijgen de prefab gevelpanelen een eigen identiteit, afgestemd op de plek en de gebruikers.
 
Voor meer informatie over sandwichpanelen met carbonvezels kan u terecht bij:
Verheyen Betonproducten NV
Hoge Mauw 460
BE-2370 Arendonk
www.verheyenbeton.be
 
Architecten van Bassischool ’t Egeltje
cuypers & Q architecten
Bogaardestraat 10-12
2000 Antwerpen
www.cuypers-q.be