FEBEFLOOR groepeert binnen FEBE de fabrikanten van holle vloerelementen. De vereniging volgt de technische ontwikkelingen op, waaronder de normalisatie, en voert promotie voor de kwalitatief hoogstaande producten die door de leden vervaardigd worden.
Voor meer info over FEBEFLOOR contacteer Bart Hendrikx
Holle vloerelementen zijn overal toepasbaar!
Het gamma van de holle vloerelementen is ruim. Ze zijn beschikbaar in gewapend of voorgespannen beton, in meerdere diktes en breedtes, tot een lengte van 20 meter. Door de keuze uit verschillende supplementen ontstaat de ideale oplossing voor elke situatie.
Holle vloerelementen bevatten holtes om het verbruik van grondstoffen en het eigen gewicht te beperken. Hierdoor wordt ook de hoeveelheid wapening verminderd. Dit heeft een positief effect op de CO2-uitstoot. Ondanks het lagere eigen gewicht kan het gewenste akoestisch comfortniveau in appartementen gerealiseerd worden door de oppervlaktemassa van de holle vloerelementen, de druklaag, de uitvullaag en de wanden op elkaar af te stemmen. Voor appartementen is trouwens de toepassing van een zwevende dekvloer op een trillingsdempende laag altijd noodzakelijk, ook voor massieve betonnen vloeren.
Holle vloerelementen zijn zelfdragend. Dit betekent een enorme tijdswinst en een grote veiligheid tijdens de montage. Voorgespannen elementen moeten niet onderstempeld worden. Lange elementen in gewapend beton worden best in het midden van de overspanning onderstempeld, tijdens het storten van een druklaag, om de doorbuiging te beperken. In veel gevallen is een druklaag niet noodzakelijk en volstaat het aanbrengen van een voegvulling. Vloerelementen in gewapend beton worden altijd snel geleverd uit voorraad. Voorgespannen holle vloerelementen worden meestal op maat geproduceerd.
Heel wat supplementen kunnen aangebracht worden in holle vloerelementen, zoals uitsparingen, uitstekende wapening, langssleuven, hamerkopsleuven, verminderde dikte van de uiteinden en verhoogde betondekking. Dankzij deze supplementen kan elke vloer van elk gebouw gerealiseerd worden met holle vloerelementen, ongeacht de vorm van het vloeroppervlak, het materiaal van de draagstructuur, de vereiste brandweerstand en milieuklasse(n). Door al deze supplementen in de fabriek te voorzien is trouwens de kans op uitvoeringsfouten veel kleiner en spaart de aannemer kostbare tijd op de werf uit.
Holle vloerelementen in voorgespannen beton hebben een grote stijfheid wat resulteert in grote overspanningen en slanke constructies. Hierdoor kan de beschikbare ruimte in het gebouw maximaal benut worden en is het gebouw gemakkelijk aanpasbaar. Gebouwen zullen minder snel worden afgebroken en meer worden gerenoveerd.
De EPB-regelgeving legt o.a. aan platte daken, vloeren boven kruipkelders en vloeren tussen twee appartementen een maximale warmtedoorgangscoëfficiënt U op. Om hieraan te voldoen moet isolatie voorzien worden in de vloer. De meeste fabrikanten kunnen een isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderzijde van de vloerelementen. In vloeren tussen twee appartementen kan een thermisch isolerende uitvullaag toegepast worden. Het extra warmteverlies ter plaatse van bouwknopen moet verplicht ingerekend worden. De aansluitingen van de begane grondvloer en het plat dak met de gevels vormen kritische zones. Sommige fabrikanten kunnen geïsoleerde vloerelementen met een nokkenopleg leveren waardoor EPB-aanvaarde bouwknopen gerealiseerd worden en koudebruggen tot een minimum herleid worden.
Holle vloerelementen verhogen de thermische inertie van het gebouw en dus ook het thermisch comfort in de zomer en de winter. Door een geothermische installatie in combinatie met stralingspanelen of vloerverwarming plus nachtventilatie zal het energieverbruik drastisch verlaagd worden.
Vloerelementen met een glad bekiste onderzijde kunnen snel en goedkoop afgewerkt worden met verf of spuitpleister. Dit geldt voor alle voorgespannen vloerelementen. Bij vloerelementen in gewapend beton kan de onderzijde naast glad bekist ook ruw gestort, gehamerd, gewafeld of getraand zijn voor een betere hechting van een traditionele pleisterlaag.
© Megaton / Structo |
![]() © Fingo |
© CRH Structural Concrete |